معرفی اجزای یک دیزل ژنراتور و نحوه کار آنها


مقدمه


با اختراع برق و پیشرفت روز افزون تکنولوژی ، در تمامی نقاط دنیا اهمیت وجود برق و عدم قطعی آن بر کسی پوشیده نبوده و عملا بدون برق زندگی و کار امکان پذیر نیست. از طرف دیگر وجود نوسانات برقی و قطعی برق به خصوص در فصول گرم سال سبب ایجاد خسارات های مالی و حتی جانی خواهد شد. بنابراین تامین برق برای مناطق تجاری، صنعتی و مسکونی در ایران و تمامی کشورهای دنیا امری ضروری است.


در ایران و سایر کشور ها روش های تامین برق اضطراری متفاوتی از جمله استفاده از ups ها ، سلول های خورشیدی و انواع ژنراتور ها استفاده می شوند اما ژنراتور های دیزلی از محبوبیت بیشتری نسبت به سایر منابع تامین برق برخوردار هستند.


با توجه به اهمیت ژنراتور های دیزلی در این محتوا قصد داریم با ژنراتور های دیزلی ، اجزای آن و نحوه عملکرد هر یک از اجزا را به صورت اجمالی مورد بررسی قرار دهیم.


دیزل ژنراتور چیست ؟
ژنراتور دیزلی دستگاهی است که از دو بخش موتور دیزل و ژنراتور تشکیل شده و انرژی موجود در سوخت فسیلی (گازوئیل) را طی فرآیندی به انرژی الکتریکی و برق تبدیل می کند.


ژنراتور های دیزلی معمولا براساس نوع کاربرد آنها (اضطراری – دائم به کار – پیوسته) یا براساس توان آنها برحسب کاوا (به طور مثال دیزل ژنراتور 100 کاوا ) و یا براساس برند سازنده آنها دسته بندی می شوند.


بررسی اجزای دیزل ژنراتور و عملکرد آنها
هر دیزل ژنراتور از اجزای مختلفی تشکیل شده و هریک عملکرد مخصوص به خود را دارند. مهمترین اجزای یک دیزل ژنراتور عبارت اند از :


موتور دیزل : موتور در یک ژنراتور دیزلی منبع تولید کننده انرژی مکانیکی بوده و انرژی مکانیکی را به واحد ژنراتور تحویل می دهد. معمولا میزان توان خروجی موتور دیزل هم اندازه با توان خروجی دیزل ژنراتور است.
ژنراتور : ژنراتور یا دینام که از آن با نام آلترناتور نیز نام برده می شود یکی از مهمترین بخش های یک دیزل ژنراتور به حساب آمده و وظیفه دریافت انرژی مکانیکی تولید شده توسط موتور و تبدیل آن به انرژی الکتریکی و برق را بر عهده دارد.
سیستم خنک کننده : همانند هر دستگاه مکانیکی به دلیل انجام فعالیت مکانیکی موتور دیزل و تولید گرما و حرارت بالا نیاز به سیستم خنک کننده ای داریم که معمولا از آب و رادیاتور جهت خنک سازی موتور استفاده می شود. البته در برخی از ژنراتور های نسل جدید از سیستم خنک سازی هیدروژن نیز استفاده می شود.
سیستم سوخت رسانی دستگاه : همانطور که در بخش ابتدایی بیان شد سوخت و موتور محرک یک ژنراتور دیزلی گازوئیل است. مخزن نگهداری گازوئیل و اتصالات موجود برای انتقال سوخت به موتور، سیستم سوخت رسانی را تشکیل می دهند.
سیستم خروج دود یا اگزوز : هر وسیله مکانیکی پس از فرآیند احتراف و تولید انرژی حرکتی و مصرف سوخت فسیلی نیاز است تا دود حاصل شده که سمی و خطرناک بوده به محیط خارج هدایت شود. به لوله های موجود جهت انتقال دود از موتور به بیرون، سیستم خروج دود یا اگزوز کشی می گویند.
شاسی : شاسی به چاچوب فلزی گفته می شود که دستگاه دیزل ژنراتور بر روی آن سوار می شود.
کنترل پنل : کنترل پنل یک دیزل ژنراتور رابطی بین موتور و ژنراتور بوده که وظیفه مدیریت و کنترل بهتر دستگاه را بر عهده دارد. این پنل کنترلی می تواند به صورت اتوماتیک (ATS) یا به صورت دستی (MTS) باشد.
سایر اجزا : علاوه بر موارد گفته شده بخش رگولاتور ولتاژ ، شارژر باتری و … در یک دیزل ژنراتور وجود داشته که همگی وظیفه یک هدف یعنی کمک به تولید انرژی الکتریکی و برق را بر عهده دارند.


https://jahanesanat.ir/?p=495664

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *